Wie wij zijn

 

Hoe het allemaal ooit begon.

Marloes en Eva bij bus 1In de zomer van 2013 begonnen we (Eva en Marloes) samen plannen te maken. We begonnen een bedrijf voor mooie dingen. Zo konden we met onze handen bezig zijn en de wereld een beetje mooier maken. Firma Zoethout, een bedrijf in oude, robuuste en tijdloze meubels en speelgoed. Opgekocht op stoffige rommelmarkten, brocantes en vide-greniers, en vervolgens door ons gerestaureerd en opgeknapt. Van dit idee werden we erg enthousiast, maar het kon nóg beter. Laten we iets beginnen waar we zélf ook behoefte aan hebben, wat we hard hebben gemist in onze eigen zoektocht naar baby- en kinderattributen.  Namelijk mooie, duurzame, tijdloze en robuuste kindermeubels. Met een verhaal. Gebruikt, uniek en doorleefd. Firma Zoethout werd geboren. We konden in Amersfoort een ruimte huren waar we onze eerste meubels op konden knappen. We kochten een bus en gingen eens in de twee maanden naar een markt in België.

Firma Zoethout begon te groeien.

Na een aantal jaar met zijn tweeën hard gewerkt te hebben, begon Firma Zoethout serieus te groeien. We konden wel wat hulp gebruiken. Inmiddels werken we met een aantal meiden in de werkplaats en op kantoor; in loondienst, als zzp-er, vrijwillig of als stagiair(e). Aan het begin van het jaar 2020 besloot Marloes te stoppen met Firma Zoethout. Een spannende, maar dappere beslissing van haar! Ze had behoefde aan iets nieuws. Eva besloot door te gaan. Eind mei scheidden onze wegen. En nu gaat Eva samen met alle fijne mensen die bij Firma Zoethout werken, door om Firma Zoethout voort te zetten!

Wie wij zijn.

Eva begon Firma Zoethout samen met Marloes. Voordat ze Firma Zoethout oprichtten, ging ze van studie naar studie en belandde uiteindelijk bij de studie algemene cultuur wetenschappen. Vervolgens ging ze als productiemedewerker werken bij een vrije theaterproducent in Amsterdam. Na veel twijfelen en zoeken kwam ze erachter dat ze graag een eigen bedrijf wilde starten. De combinatie tussen werken met je handen en het voeren van je eigen bedrijf vindt ze geweldig. Een dag in de werkplaats volop bezig zijn met het repareren en opknappen van de kasten en daarnaast nadenken over hoe ze Firma Zoethout zo natuurlijk mogelijk kan laten stromen. Wat ze te gek vindt is samenwerken met een team vol fantastische mensen. Eva vindt het belangrijk Firma Zoethout zo te leiden dat er ruimte is om ieders talent tot uiting te laten komen. En, nog het allerbelangrijkste, dat de mensen die bij Firma Zoethout werken met plezier naar hun werk gaan!

Meike werkt sinds december 2017, op kantoor, voor 2 dagen in de week. Zij beantwoord alle mails, doet de inkoop en zorgt dat de administratie op orde is. Daarnaast is ze echt een sociaal dier, een talent wat in haar functie bij Firma Zoethout heel goed van pas komt! De kracht van Meike ligt ook bij haar nieuwsgierigheid en betrokkenheid. Ze weet precies hoe het er bij Firma Zoethout aan toe gaat. Als er onduidelijkheid is over iets, dan moeten we bij Meike wezen! Ook heeft ze een goed oog voor detail, ze bewaakt daarmee de kwaliteit van de meubels. Als de klussen op kantoor even klaar zijn, dan sluit ze aan in de werkplaats. Deze afwisseling vindt ze erg prettig, even de handen uit mouwen en helpen waar nodig! Voordat Meike bij Firma Zoethout kwam werken was ze begeleider op een dagbehandeling voor kinderen met een lichtverstandelijke beperking en gedragsproblemen en werkte ze in de kinderopvang.

Annelies werkt sinds oktober 2018, drie dagen in de werkplaats. Annelies kan een kast van a tot z opknappen. Ze heeft een groot gevoel voor humor, wat soms heerlijk ontnuchterend kan zijn. Ze geniet van nieuwe projecten, zoals het maken van schuine pootjes onder een kast, ze duikt er helemaal in en een tijdje later heeft ze het geregeld. Of een nieuwe kroon voor een kast ontwerpen en maken, daar gaat haar hartje echt sneller van kloppen! Haar kracht ligt ook bij het schilderen. Ze kan schilderen als een beest, als het weer het toelaat doet ze zo 5 kasten op een dag! Voordagt ze bij Firma Zoethout kwam werken, begaf ze zich in de theaterwereld. Na de opleiding tot theaterdocent, kreeg ze verschillende theaterklussen en sloot ze aan bij theatergroep De Luie Honden

Silvie werkt sinds mei 2019, 1 à 2 dagen in de werkplaats. Silvie komt van de kunstacademie en is creatief heel sterk, weet voor elke situatie wel een oplossing te bedenken. Silvie kan goed haar eigen tempo volgen, en is daardoor een fijne betrouwbare, stille kracht. Ook doet ze nu af en toe de styling voor de foto's van onze meubels. Alle mooie illustraties op onze website komen van haar hand! Voor dat ze kwam werken bij Firma Zoethout, was ze mede eigenaar van een foodtruck. Ze ging een aantal zomers lang, allerlei festivals langs. Nu is ze mede eigenaar van de Familiefabriek. Een leuke (web)winkel met allemaal prachtige duurzame cadeaus voor het hele gezin. En inmiddels is er natuurlijk een leuke samenwerking ontstaan tussen de Familiefabriek en Firma Zoethout, de styling van onze meubels doen we onder andere met spulletjes van de Familiefabriek!

Liselot werkt ook 1 à 2 dagen bij Firma Zoethout. Liselot is in februari 2020 begonnen. Ze werkt in de werkplaats en vindt vooral leuk om met allerlei verschillende dingen bezig te zijn. Juist de diversiteit van het werk spreekt haar aan, het ene moment is ze druk bezig met het inhangen van de deurtjes in een commode en het andere moment maakt ze een nieuwe kastindeling. Naast haar timmermansoog heeft Liselot nog meer talenten die heel welkom zijn bij Firma Zoethout. Ze kan prachtig stylen, advies geven over kinderkamerinrichting en heeft heel veel zin om verder te gaan met het ontwerpen van nieuwe meubeltjes voor Firma Zoethout, die aansluiten bij ons huidige wandplankje. Voordat ze kwam werken bij Firma Zoethout heeft Liselot een hele bak ervaring opgedaan op allerlei plekken. Verschillende klussen en projecten die te maken hadden met vormgeving, decorbouw en styling. Zo was ze artistiek leider van het Solar Weekend festival en ontwierp ze allerlei interieurs voor de horeca. 

Bernard gaat al mee sinds dat we onze eerste werkplaats kregen in Amersfoort. Bernard is onze trouwe vrijwilliger én de vader van Eva! Vroeger waren ze altijd al bezig in huis om alles op te knappen en nu heeft Eva haar eigen werkplaats, ideaal! Hij komt lekker werken wanneer hij zin en tijd heeft. Werk genoeg! Bernard is een ster in het opknappen van de meubels waar we zelf niet aan toekomen. Zoals oude dekenkisten, die net iets meer aandacht en liefde nodig hebben dan we hadden verwacht. Of schoolbanken en schooltafels doet hij graag. Hangkastjes of de kasten die al een tijdje in de werkplaats staan waar we soms een beetje overheen kijken. Eva heeft het niet van een vreemde, een oud verloren meubel opknappen tot iets wat weer jaren meekan vindt hij fantastisch. Omdat hij al jaren betrokken is bij Firma Zoethout, is hij als een vis in het water, een echte aanwinst!