
Waar moet ik rekening mee houden als ik de indeling van een kast wil bepalen
~door Anne Hielckert~
In een eerdere blog hebben we het uitgebreid gehad over het aanschaffen van een commode voor de babykamer. Bij Firma Zoethout verkopen we óók hele mooie kledingkasten voor op de kinder-/babykamer. Wij komen in onze werkplaats veel verschillende kasten tegen met de meest uiteenlopende indelingen. Bestel je een kast 'op maat' bij ons, dan is bijna iedere indeling mogelijk, een beetje afhankelijk van hoe de kast in elkaar zit. Er zijn een aantal overwegingen die je kan meenemen wanneer je de indeling van de kast wilt bepalen.
Waar kan je aan denken bij de indeling van de kast?
Er is veel vraag naar een roede in de kasten, zodat er kleding opgehangen kan worden. Dit is natuurlijk heerlijk om naar te kijken, al die kleine kleertjes aan die kleine hangertjes en brengt overzicht in de kast. Wanneer je dit graag wilt, is het handig om rekening te houden met de afmetingen van de kast en dan vooral de diepte. De binnenkant van de kast moet minimaal 35cm diep zijn voor een kinderkleding hanger. Voor volwassen kledinghangers heb je minstens 50cm nodig. Dit is best diep en het is dus handig om van tevoren te bedenken of je dit graag wilt en of de kast past in de ruimte die je voor ogen hebt.
“Wanneer je een roede in de kast wilt, is het vooral belangrijk rekening te
houden met de diepte van de kast”
De legplanken in de kast kunnen natuurlijk allerlei afmetingen hebben, de afstand tussen de planken daarentegen is wél weer van belang. Want als je kleding stapelt en hier iets tussenuit wilt pakken dan heb je toch echt wel 30 á 35 cm ruimte nodig. Zo hoef je geen kleren uit het midden van de stapel te trekken en blijft het netjes in de kast.
Een kast die breed genoeg is, krijgt bij ons vaak een verticaal tussenschot zodat je 2 compartimenten creëert en aan de ene kant een roede kan maken en aan de andere kant een leggedeelte. Vaak krijgen we nog de vraag of er een plank onder de roede gemaakt kan worden. Er is veel ruimte in het hanggedeelte en het voelt gek om dit leeg te laten. Denk er alleen aan dat wanneer je kleding hangt, de kleren groter en langer worden naarmate je kindje groeit. Wanneer de kleren vlak boven de plank eindigen, dan leg je dus uiteindelijk niets meer óp die plank. Wil je toch die “loze” ruimte nog benutten? Dan kan je er ook voor kiezen om bovenin de kast een plank te maken en daar onder de roede, zo hangen de kleren nooit op de plank.
Dat brengt ons meteen bij het volgende: wil je een kast op de groei kopen?
Het leuke van onze vintage kasten is dat elke kast uniek is. Het is dan ook te gek als je lang kan genieten van het meubel. Kleine meisjes en jongetjes worden groot en gaan ze dan nog steeds gebruik maken van de kast? Is de kast nog groot genoeg voor alle kleding of zal de kast tegen die tijd meer als spelletjes kast dienen? Wanneer je hebt gekozen voor een roede, maar de kast niet meer diep genoeg is voor volwassen kledinghangers, dan kan je er ook nog voor kiezen zelf planken toe te voegen. Zo kan de kast meegroeien met je kind en jullie gezin.
“Het leuke van onze vintage kasten is dat elke kast uniek is”
Soms heb je mandjes of kistjes waar het ondergoed of de knutselspullen in worden opgeborgen. Wel zo praktisch om daar rekening mee te houden als je zelf de indeling van de kast kan bepalen. Er zijn kinderen die heel graag hun eigen kleding uitzoeken. Dan is het handig als ze ook zelf bij die kleding kunnen. Denk dan aan een lager geplaatste roede, lage planken en misschien wel een kast met een lade onderin. Of juist die lade bovenin de kast, zodat je daar juist de kleertjes en spulletjes kan neerleggen waar je kindje nog even niet bij hoeft te kunnen.
Er zijn mogelijkheden genoeg bij ons en je kan alles overleggen. Je kan altijd bellen of mailen voor een afspraak en dan kunnen we in onze winkel/werkplaats de details nog eens rustig doornemen. Wellicht ga je liever zelf aan de gang met een eigen kast, dit is natuurlijk ook hartstikke leuk en hopelijk komen deze tips dan goed van pas!
Hou ook onze website goed in de gaten voor de volgende blogs. Je kan je ook abboneren op onze maandelijkse update.
- 26 mei 2020 -