6 basis DIY tips

Een vintage kast opknappen?

Onze 6 basic DIY tips

We kennen het allemaal wel: dat leuke kastje van oma, oudtante Clara of gewoon die ene impulsaankoop van de kringloop. Dat ene kastje wat al een jaar op zolder staat, maar nog wel een beetje liefde nodig heeft voordat het een leuke eyecatcher op de kinderkamer kan worden.

En daar zit het ‘m nou juist in: dat beetje liefde. Want waar bestaat die liefde dan uit en hoe kunnen we dat het beste toepassen?

De afgelopen jaren zijn er heel wat meubels door onze handen gegaan en deze opgedane kennis willen we met jullie delen. We helpen je graag op weg met deze 6 basic DIY tips.

  • stap 1: Wat wil ik gaan doen?

Bepaal voor jezelf wat je met je meubel wilt gaan doen. Alleen een nieuw verflaagje? Een extra plankje in de kast? Of moeten er nieuwe scharnieren geplaatst worden en een lade vervangen? Wees vervolgens realistisch: kan ik dit en wil ik dit zelf gaan doen? Want niets is frustrerender dan een klus die eigenlijk te hoog gegrepen is en deze vervolgens nooit afmaken. Ken je beperkingen!

  • stap 2: Zorg dat je een fijne ruimte hebt om te werken

Niet iedereen heeft een werkplaats tot zijn of haar beschikking, maar je kan wel een miniatuur werkplaats creëren voor jezelf. Zorg dat de vloer afgedekt is met plastic, of misschien heb je nog een grote kartonnen doos die je kan uitvouwen en onder je meubel kan schuiven. Leg alvast alles wat je (mogelijk) nodig gaat hebben klaar en zet alles zo neer dat je er gemakkelijk omheen kan werken. En een open deur: trek zelf oude (klus)kleren aan. Wanneer je zonder schuldgevoel vies mag worden werkt dit echt het lekkerst.

  • stap 3: En nu, aan het werk!

Begin met schoonmaken van het meubel. Gebruik hier een goed ontvettend schoonmaakmiddel voor, zoals “St. Marc” of “Dasty” (gouden tip voor al het vette schoonmaakwerk, te koop bij de Wibra). Tijdens het schoonmaken verwijder je de knopjes en bijvoorbeeld sleutelplaatjes die je niet wilt, of later in originele staat weer wilt terugplaatsen. Dit maakt het schilderen straks veel makkelijker en je kan meteen zien in welke staat het meubel verkeert.

  • stap 4: Repareren en aanpassingen

Tijdens het schoonmaken kom je vast nog dingen tegen die gerepareerd moeten worden. Draai alle zichtbare schroeven nog eens goed aan en vervang ze als ze niet meer strak te draaien zijn voor een iets groter maatje. Voeg nu die extra plank toe als je dat wilt en plamuur eventuele beschadigingen zodat je dat je dit na je nieuwe verflaag niet meer ziet.

  • stap 5: Schuren en schilderen

Nadat alle reparaties en aanpassingen zijn gedaan, en het meubel goed gedroogd is, begin je met schuren. Is het hout na het schuren zo goed als kaal? Dan kan je beslissen een grondverf te gebruiken voor je gaat aflakken. Maar zit er nog oude verf op, dan is 2 keer aflakken voldoende. Na het schuren het meubel afnemen met een vochtige doek en de randen afplakken met schilderstape. Neem de tijd om de verf te laten drogen tussen elke laag. Voor elke nieuwe laag schuur je de verf heel licht op met een schuurpadje. Zo hecht de volgende laag goed en dit geeft het mooiste resultaat.

  • stap 6: Enjoy!

Wanneer de verf goed droog is, kan de tape verwijderd worden en kunnen de knopjes en andere details (terug) worden geplaatst. Nu alleen nog het zelf opgeknapte meubel op zijn nieuwe plekje zetten en genieten van je noeste arbeid!

Natuurlijk valt er nog véél meer te vertellen over het opknappen van vintage meubels, en alles wat daarbij komt kijken.

Hou daarom onze website goed in de gaten voor volgende blogs. Je kan je ook abonneren op onze maandelijks update.

Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Copyright 2022 Firma Zoethout | Design & Realisatie: Cross Media Creations